Kujawsko-Pomorski Ośrodek DoradztwaRolniczego w Minikowie wraz z partnerami – Stowarzyszeniem „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”, Lokalną GrupąDziałania „Bory Tucholskie” oraz Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi - realizuje projekt pn. „Problemy bezpieczeństwa i rozwoju produkcji żywności orazjej dystrybucji przez rolników, gospodarstwa agroturystyczne i Koła GospodyńWiejskich”. Projekt w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskichna lata 2014–2020, plan operacyjny na lata 2020-2021.
W ramach projektu zaplanowano organizację konferencji oraz 4-chwyjazdów studyjnych, podczas których specjaliści zapoznają ich uczestników zaspektami prowadzenia przetwórstwa żywności w gospodarstwie rolnym, a praktycyprzedstawią swoje doświadczenia z zakresu stosowania zasad bezpieczeństwa ihigieny. Projekt pozwoli na nawiązanie kontaktów pomiędzy rolnikami, apracownikami KPODR oraz ma zachęcić rolników do poszerzenia swojej działalnościi dywersyfikacji źródła dochodów.
Celem operacji jest:
- organizacjakonferencji dla 80 rolników, osób zainteresowanych działalnością lubdziałających w branży przetwórstwa lokalnego; przeszkolenie uczestników nt.bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności (pochodzenia roślinnego izwierzęcego), nowych trendów w małym przetwórstwie, aktualnych wymagańznakowania żywności oraz marketingu;
- organizacja4-ch, tematycznych wizyt studyjnych łącznie dla 64 osób, podczas którychuczestnicy poznają dobre praktyki stosowane w małej, lokalnej przetwórni,gospodarstwie agroturystycznym, świadczącym usługi żywieniowe oraz w kuchnidomowej.
W ramach projektu,24.06.2021 r. w Minikowie odbędzie się konferencja, podczas której prezentowanebędą wybrane zagadnienia prawa podatkowego, kwestie zapewnienia bezpiecznej żywnościpochodzenia zwierzęcego, którą oferuje się w krótkich łańcuchach dostaw,aspekty produkcji żywności pochodzenia roślinnego w małym przetwórstwie orazwymogi dla kuchni domowych, gdzie prowadzi się działalność przetwórczą.Zaproszeni eksperci przedstawią innowacje i nowe trendy w przetwórstwie,wymagania dotyczące właściwych oznaczeń produktów oraz roli dziedzictwakulinarnego we wprowadzaniu swoich wyrobów na rynek. Do udziału zapraszamy rolników, mieszkańców obszarówwiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego.
Pod koniec czerwca zaplanowanocztery, jednodniowe tematyczne wyjazdy studyjne, których uczestnicy odwiedząKoła Gospodyń Wiejskich, gospodarstwa wytwarzające produkty w ramach rolniczegohandlu detalicznego oraz gospodarstwa agroturystyczne.
Nabór uczestników konferencji iwyjazdów studyjnych trwa do 18.06.2021 r. Wypełnioną kartę zgłoszeniową prosimydostarczyć pocztą tradycyjną lub osobiście na adres: Kujawsko-Pomorski OśrodekDoradztwa Rolniczego w Minikowie, 89-122 Minikowo k. Nakła nad Notecią zdopiskiem „Konferencja iwyjazd studyjny – Problemy bezpieczeństwa i rozwoju produkcjiżywności…” lub pocztą e-mail na adres: magdalena.kulus@kpodr.pl (skan z podpisem). Ouczestnictwie w konferencji oraz wyjeździe studyjnym decyduje weryfikacjamerytoryczna kandydata na podstawie danych z formularza zgłoszeniowego oraz kolejnośćzgłoszeń.