K
ujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz
Lokalna Grupa Działania "Bory Tucholskie" zapraszają na cykl szkoleń dotyczący żywnościowego produktu lokalnego.
Produkty tradycyjne i lokalne stanowić mogą element promocji regionu i dodatkowe źródło dochodu dla mieszkańców - to jeden z ważniejszych obszarów zainteresowań
Lokalnej Grupy Działania „Bory Tucholskie”. Rozumiejąc tę szansę, opracowano strategię promocji tych produktów i założono realizację wielu działań. Wśród nich są także skierowane „do wewnątrz” – do samych wytwórców, w postaci cyklu szkoleń.
We współpracy z
Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie, LGD „Bory Tucholskie” od 1
marca 2008 r. rozpoczyna 3-dniowy moduł szkoleniowy dla mieszkańców poszczególnych gmin zainteresowanych wytwarzaniem, promocją, certyfikacją i dystrybucją produktów tradycyjnych i lokalnych.
Zajęcia odbywać się będą w 3 grupach po 20 osób i prowadzone będą przez specjalistów z poszczególnych zagadnień. Uczestnicy otrzymają materiały szkoleniowe i zaświadczenia oraz poczęstunek wraz z ciepłym posiłkiem.
Zgłoszenia na szkolenia do
22 lutego przyjmuje Pani
Milena Kostrzewska z K-P ODR w Minikowie, tel.
52 386 72 41. O przyjęciu na szkolenia decyduje kolejność zgłoszeń.
Wykładowcy cyklu szkoleń:- Anna Szmyd, K-P ODR Minikowo;
- Grażyna Szelągowska, Muzeum Etnograficzne w Toruniu;
- Wojciech Koper, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy;
- Tomasz Bieliński, K-P ODR w Minikowie;
- Tadeusz Przymus, Polder Sp. z o.o.
Tematyka szkoleń:- Możliwości ochrony polskich produktów żywnościowych: certyfikacja unijna oraz polski system jakości żywności;
- Określanie metryki produktu, jego pochodzenia oraz historii. Zagadnienia związane ze specyfika prezentacji i promocji produktu;
- Pomoc finansowa na działania związane z uczestnictwem w systemach jakości żywności i promocją;
- Przepisy sanitarno-higieniczne przy produkcji produktów lokalnych;
- Sprzedaż bezpośrednia środków spożywczych;
- Zasady tworzenia i funkcjonowania grupy producenckiej. Podstawy prawne;
- Etapy tworzenia grupy producenckiej. Postępowanie rejestracyjne;
- Pozyskiwanie środków na działalność grupy;
- Wzory dokumentów. Plan działania. (część warsztatowa);
- Koncepcja dystrybucji produktów regionalnych za pośrednictwem supermarketów. Program „Smak Polskiej Tradycji”.
Szczegółowe informacje i terminy szkoleń znajdą Państwo
tutaj.