W dniu 20 marca 2015 r. w Tucholskim Ośrodku Kultury odbyła się
III edycja konkursu "Kulinarne Dziedzictwo Borów Tucholskich". Poprzednie edycje, organizowane również przez
Lokalną Grupę Działania „Bory Tucholskie”, odbyły się w roku 2007 oraz 2011.
Do III edycji konkursu zgłoszonych zostało
38 produktów i potraw (
pełna lista tutaj), w następujących kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego, produkty pochodzenia zwierzęcego, potrawy oraz inne produkty regionalne.
Wszystkie produkty były oceniane przez jury konkursowe w składzie:
Grażyna Szelągowska (etnograf z Muzeum Etnograficznego w Toruniu),
Marek Szczygielski (ekspert w dziedzinie produktów tradycyjnych, Wojewódzki Inspektor JHARS w Bydgoszczy) oraz
Piotr Lenart (ekspert kulinarny). Przyznano 16 nagród i wyróżnień, a zwycięzcy otrzymali składane stoły cateringowe i ławy, podgrzewacze oraz termosy. Miłym zaskoczeniem były dodatkowe upominki od Agencji Rynku Rolnego, które wręczył
Tadeusz Zaborowski, Dyrektor ARR w Bydgoszczy.
Podczas imprezy czas umilały
Frantówki Bysławskie,
dzieci z Przedszkola Samorządowego "Borowiaczek" w Śliwicach oraz panie z
Koła Gospodyń Wiejskich w Śliwiczkach, które pokazały scenki kabaretowe. Dla publiczności zorganizowano także atrakcyjne konkursy związane z kulturą borowiacką: gwara, zwyczajami oraz oczywiście kulinariami. Konkursy, przygotowane przez
Marię Ollick wzbudzały wiele emocji, a na zwycięzców czekały nagrody w postaci zestawów produktów lokalnych. Imprezę, która odbyła się w gościnnych progach Tucholskiego Ośrodka Kultury, w bardzo miły i profesjonalny sposób prowadziła
Agnieszka Hoffmann.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie”.