W dniach
24-25 listopada br. w Pile odbywały się warsztaty kulinarne: nt. "
Oferta żywieniowa dla rodzin z dziećmi w agroturystyce. Wiejskie, naturalne produkty i potrawy w konfrontacji z ograniczeniami wynikającymi z diety dzieci i fastfoodowym trendem wśród młodzieży szkolnej" zorganizowane przez
Lokalną Grupę Działania "Bory Tucholskie".
Warsztaty skierowane były głównie do właścicieli gospodarstw agroturystycznych z terenu województwa kujawsko-pomorskiego. Udział w warsztatach miał na celu pomóc w przygotowaniu oferty żywieniowej, która będzie zdrowa, oparta na lokalnych produktach, ale na tyle atrakcyjna dla gości, że będzie stanowiła zachętę do przedłużania pobytu lub ponownych odwiedzin.
25 osób uczestniczyło w warsztatach prowadzonych przez
Piotr Lenarta - eksperta kulinarnego,
Andrzeja Barczyńskiego - specjalistę zbiorowego żywienia oraz
Annę Kaczanowską – dietetyczkę. Zajęcia zostały podzielone na panel teoretyczny i praktyczny. Podczas zajęć teoretycznych omawiano następujące tematy:
- Agro kuchnia w konfrontacji z preferencjami kulinarnymi dzieci i młodzieży.
- Dietetyka dzieci w poszczególnych przedziałach wiekowych. Jak pogodzić kaloryczność ze smakiem i ciągotami do fastfoodu.
- Preferencje dietetyczne dzieci i dorosłych. Przykładowe jadłospisy na tydzień i na weekend z uwzględnieniem wymogów diety dla dzieci.
Podczas zajęć praktycznych uczestnicy przygotowywali smaczne, zdrowe dania dla całych rodzin zgodnie z zaleceniami specjalistów.
Projekt, zrealizowany przez Lokalną Grupę Działania "Bory Tucholskie" współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej PROW na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, Sekretariat Regionalny Województwa Kujawsko-Pomorskiego.