Temat warsztatów:
"Oferta żywieniowa dla rodzin z dziećmi w
agroturystyce. Wiejskie, naturalne produkty i potrawy w konfrontacji z
ograniczeniami wynikającymi z diety dzieci i fastfoodowym trendem wśród
młodzieży szkolnej". Warsztaty przeznaczone są dla 25 osób - właścicieli gospodarstw agroturystycznych, przedstawicieli personelu zarejestrowanych gospodarstw agroturystycznych oraz właścicieli lub personelu kucharskich placówek gastronomicznych usytuowanych na obszarach wiejskich.
Podczas panelu teoretycznego omówione zostaną następujące zagadnienia:
- Agro kuchnia w konfrontacji z preferencjami kulinarnymi dzieci i młodzieży – seminarium – ekspert kulinarny Piotr Lenart;
- Dietetyka dzieci w poszczególnych przedziałach wiekowych. Jak pogodzić kaloryczność ze smakiem i ciągotami do fastfoodu – specjalista dietetyki;
- ,Preferencje dietetyczne dzieci i dorosłych. Przykładowe jadłospisy na tydzień i na weekend z uwzględnieniem wymogów diety dla dzieci – specjalista żywienia zbiorowego – szef kuchni Sodexo Andrzej Barczyński;
natomiast podczas panelu praktycznego przygotowane zostaną:
- Propozycje potraw z tych samych produktów przygotowywane dla dorosłych i dla dzieci – specjalista zbiorowego żywienia Andrzej Barczyński;
- „Agro – fastfood” - kulinarna próba odpowiedzi kuchmistrza i dietetyka na fastfoodowy trend wśród dzieci i młodzieży – zajęcia praktyczne ekspert kulinarny Piotr Lenart, specjalista dietetyk
Miejsce: Pensjonat MALMI ul. Brzozowa 39, Piła Młyn, 89-520 Gostycyn.
Czas: 24-25 listopada.
Program - TUTAJ.
Formularz zgłoszeniowy - TUTAJ. Projekt realizowany przez Lokalną Grupę Działania "Bory Tucholskie" ze środków Sekretariatu Regionalnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego KSOW na lata 2007-2013 działanie obligatoryjne 1.3 pkt.