Lokalna Grupa Działania "Bory Tucholskie" zaprasza mieszkańców gmin: Cekcyn, Gostycyn, Kęsowo, Lniano, Lubiewo, Osie, Śliwice, Świekatowo i Tuchola na
warsztaty kulinarne dotyczące
specjałów tradycyjnej kuchni borowiaciej.
Planowane jest utworzenie trzech grup szkoleniowych po 10 osób każda
(razem 30 osób). Jednodniowe szkolenia trwać będą od 30 stycznia do 1
lutego 2008 roku, w godzinach od 9:00 do 17:00 (8 godzin).
Podczas warsztatów będą mieli Państwo okazję nauczyć się przygotowywania potraw regionalnych, takich jak:
mace borowiackie, polewka na maślance czy szandar.
Warsztaty odbędą się w pracowni gastronomicznej
Tucholskiego Centrum Edukacji Zawodowej w Tucholi (ul. Świecka 89a), a prowadzone będą przez Panią
Zenobię Majkę i Jadwigę Pik.
Warsztaty finansowane są ze środków
Unii Europejskiej i
Skarbu Państwa w ramach
Pilotażowego Programu LEADER+ i dla uczestników są
bezpłatne.
Swoje zgłoszenia na wybrany dzień (z podaniem imienia, nazwiska, adresu i numeru telefonu) prosimy kierować osobiście do biura LGD (Tuchola, ul. Pocztowa 7c), telefonicznie pod nr tel. 052 336 12 13 bądź na adres e-mail: magdalena.rys3@wp.pl. O przyjęciu na warsztaty decyduje kolejność zgłoszeń. Na warsztaty zapraszamy również osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne i restauracje, w szczególności te, które chciałyby wzbogacić swoja ofertę dla turystów o dania regionalne.