Kujawsko-pomorskie produkty i potrawy tradycyjne zostały wyróżnione na tegorocznych targach Smaki Regionów, prezentujących kulinarne dziedzictwo wszystkich polskich województw.
Targi odbywały się od 21 do 24 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich w Poznaniu. Impreza, której otwarcia dokonał minister rolnictwa i rozwoju wsi, towarzyszyła Targom Polagra Food. Podczas ceremonii otwarcia wystąpił zespół folklorystyczny Tłuchowianie z Tłuchowa w powiecie lipnowskim.
W trakcie targów odbył się finał XIII edycji konkursu „
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną. Organizatorami konkursu, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz marszałków województw, były Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP.
Prestiżowym wyróżnieniem Perła 2013 kapituła konkursu nagrodziła dwa produkty i potrawę z naszego regionu:
- banię borowiacką przygotowaną przez Zenobię Majkę z Koła Gospodyń Wiejskich z Tucholi (w kategorii produkt);
- kujawiok, czyli wielkanocną babę drożdżową Anny Patyk z KGW w Bronisławiu w powiecie radziejowskim (produkt);
- faćkę Stowarzyszenia KGW Jagna z Tłuchowa w powiecie lipnowskim (potrawa).
Stowarzyszenie KGW Jagna z Tłuchowa, organizator Festiwalu Dyniowych Smaków, otrzymało również wyróżnienie „Klucz do polskiej spiżarni”.
Wytwórcom zwycięskich produktów gratulował minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba.
Informacja pochodzi ze strony kujawsko-pomorskie.pl.