Jarmark adwentowy oraz konferencja na temat
promocji regionalnej żywności, połączona z rozstrzygnięciem konkursu
„Produkt tradycyjny Pomorza i Kujaw”, odbyły się w minioną sobotę 15
grudnia w Przysieku pod Toruniem.
Zorganizowany przez samorząd województwa
konkurs „Produkt tradycyjny Pomorza i Kujaw” to jeden ze sposobów na
zidentyfikowanie i wypromowanie charakterystycznej dla naszego regionu
żywności wytwarzanej tradycyjnymi metodami. Taka żywność, zwykle nieco
droższa niż ta wytwarzana w sposób przemysłowy, to szansa na godny
zarobek dla niewielkich producentów, małych rodzinnych firm czy kół
gospodyń wiejskich. Laureaci tegorocznej edycji konkursu odebrali
nagrody podczas konferencji „Działania na rzecz poprawy jakości
regionalnej żywności i jej promocji”, która odbyła się w 15 grudnia w
Centrum Konferencyjnym „Daglezja” w Przysieku. Marszałek województwa
przyznał zwycięzcom następujące nagrody finansowe:
- I miejsce - 3000 zł;
- II miejsce - dwie nagrody po 2000 zł;
- III miejsce - trzy nagrody po 1000 zł.
W imieniu marszałka województwa nagordy wręczył Henryk Sobczak, naczelnik Wydziału Rolnictwa.
III nagrodę otrzymała Pani Zenobia Majka za mace borowiackie. Zwyciężyła w konkursie Pani Katarzyna Jóźwiak, która wystawiła "Księżycówkę".
Podczas
trwania konferencji w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Przysieku odbywał
się także otwarty dla wszystkich chętnych Jarmark Adwentowy, na którym
wystawiano m. in. szopki bożonarodzeniowe.
Tekst i zdjęcia Urząd Marszałkowskie w Toruniu (www.kujawsko-pomorskie.pl).