Bory Tucholskie dla każdego!
Nie pytaj co Bory Tucholskie mogą zrobić dla Ciebie, pytaj co Ty możesz zrobić dla Borów Tucholskich!
Nie pytaj co Bory Tucholskie mogą zrobić dla Ciebie, pytaj co Ty możesz zrobić dla Borów Tucholskich!
REGIONALNY PORTAL BORÓW TUCHOLSKICH

Imieniny obchodzą: Zenobia, Przemysław

Kolejny sukces KGW w Tucholi

   W dniu 27 lutego 2008 roku na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze: "MACE BOROWIACKIE". Na Listę, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpisywane są produkty których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Mace wytwarzane są przez członkinie Stowarzyszenia Gminna Rada Kół Gospodyń Wiejskich w Tucholi. Przypomnijmy, iż w roku 2007 Pani Zenobia Majka - Prezes Stowarzyszenia otrzymała za mace PERŁĘ na targach FARMA w Poznaniu. Poniżej przedstawiamy opis mac.

1. Nazwa produktu:
Mace borowiackie.

2. Rodzaj produktu:
Wyroby piekarnicze i cukiernicze.

3. Charakterystyka produktu rolnego:

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju):
Ciasto drożdżowe w kształcie kwadratów; w przekroju widoczne jaśniejsze ciasto na spodzie i ciemniejszy farsz na górze.

Kształt (zewnętrzny i na przekroju):
Kształt kwadratów, w przekroju prostokąt.

Wielkość:
Ok. 5 cm x 5 cm, wysokość ok. 2 cm, w zależności od tego, jak wyrośnie ciasto.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju):
Z wierzchu złocista barwa przyrumienionego ciasta, z widocznym ciemniejszym farszem.

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”:
W dotyku elastyczne.

Smak i zapach:
Specyficzny smak i zapach ciasta chlebowego.

4. Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego:

   Mace borowiackie to rodzaj pieczywa, które w przeszłości wypiekano z resztek ciasta pozostałego po wypieku chleba. W dawnych wiejskich gospodarstwach panował zwyczaj wypiekania z resztek ciasta chlebowego różnego rodzaju „kukiełek”, zwanych także kleponkami lub babkami, przeznaczonych głównie dla dzieci.
   Na terenie Borów Tucholskich, zgodnie z przekazami miejscowych gospodyń, ciasto chlebowe uszlachetniane było śmietaną. Miało kształt kwadratów, na których układano dodatki. Początkowo mace były raczej słodkie – z owocami (śliwkami lub wiśniami), potem zaczęto wypiekać je także na słono – ze skwarkami wieprzowymi lub grzybami.
   O macach borowiackich pisze Grażyna Szelągowska, Starszy Kustosz Muzeum Etnograficznego im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu w swojej analizie etnograficznej produktów i potraw regionalnych oraz tradycyjnych poszczególnych regionów województwa kujawsko-pomorskiego (maj 2006 r.). Według autorki, nazwa „mace” zapożyczona została prawdopodobnie z języka żydowskiego i pochodzi od kształtu placków (mac) wypiekanych przez Żydów licznie zamieszkujących Tucholę przed II wojną światową. Przepis na mace, znany od XIX wieku, przekazywany jest wśród członkiń Koła Gospodyń Wiejskich w Tucholi.
Mace borowiackie w pełnej krasie.
Dodane przez: Lokalna Grupa Działania "Bory Tucholskie"
2008-03-17
Komentarze
Komentarze to miejsce, gdzie mogą Państwo wymieniać się opiniami i prowadzić dyskusję na temat poruszony w wiadomości. LGD „Bory Tucholskie” nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii wyrażanych w komentarzach.

Dodaj komentarz

Europejski Fundusz Społeczny: CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania: Funkcjonowanie lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
All Rights Reserved. Modified by lacki2000.